Hargita Megye Tanácsa várja az igényléseket

1-300x128Október 4-ig hat Hargita megyei önkormányzat iskolájából és óvodájából érkezett igénylés Hargita Megye Tanácsához, amelyben megnevezik a szükséges felszereléseket, az elvégzendő munkálatokat az oktatási intézmény működési engedélyének kibocsátásához. A hétfői határidőt meghosszabbították: október 9-én 10 óráig várják az igényléseket a polgármesteri hivataloktól, mivel az eddig beérkezettnél nagyobb számú kérelemre számítanak, illetve annál több olyan tanintézet van, amely nem rendelkezik működési engedéllyel. Borboly Csaba reményét fejezte ki, hogy további hosszabbításra nem lesz szükség, hiszen minden nap késés azt veszélyezteti, hogy a gyerekeknek biztonságos körülményeket teremtsenek. A szándék szerint az elbírálás után már az októberi tanácsülésen elkülönítik a szükséges pénzösszeget azokra a kérelmekre, amelyek zöld utat kapnak.

Péntekig, október 4-ig Csíkszentmártonból egy óvoda, Románandrásfalváról, Kányád községből a peteki és a székelydályai iskola, Galócásról a Dumitru Gafton iskola, Székelykeresztúrról a betfalvi iskola, továbbá Csíkszentsimon községből a csatószegi iskola nyújtotta be igénylését Hargita Megye Tanácsához. Ezeknek az intézményeknek gáz- vagy fáskazánra, ajtókra, ablakokra, mosdók felszerelésére, fali- és padlócsempékre, csatornára, építkezési fára van szükségük. Eddig két cég, a Trilak Kft. és a Naturalpaint Kft. ajánlották fel segítségüket, a sajtóorgánumok közül pedig az Erdély.ma és a Csíki Hírlap jelezték a megyei tanácsot arról, hogy segítik a kampányt.

Mint ismeretes, Borboly Csaba megyeelnök hétfőn, szeptember 30-án sajtótájékoztatón számolt be arról a kezdeményezéséről, amely szerint kalákarendszerben segítenék azokat a tanintézeteket, amelyek, a megfelelő felszereltségük hiányában, nem kaptak működési engedélyt. Az elöljáró közösségi összefogásra buzdít, hogy a rendelkezésre álló összegből minél több beruházást el lehessen végezni. Borboly Csaba ismertette: a 2006/273-as törvény 15. cikkelye ad lehetőséget arra, hogy a polgármesteri hivatalok indokolt kérése alapján a megyei tanács tartalékalapjából a rendkívül nehéz helyzetbe került helyi közösségeket támogassák, például iskolák bezárása esetében. Hangsúlyozta, hogy elsősorban az építkezési anyag árának előteremtésével tudja támogatni a jelentkezőket.

Hargita Megye Tanácsa a napokban létrehozta a Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért közösségi oldalt (https://www.facebook.com/kalakaHR), amelyen a legfrissebb információkat találják meg az érdeklődők. Borboly Csaba elnök arra buzdítja az érintett önkormányzatokat, hogy éljenek a törvény nyújtotta lehetőségekkel, és igényeljék a támogatást, az űrlap letölthető itt.

– Október 9-én 10 óráig várjuk az igényléseket, ismételten kérem az érintetteket, hogy állítsák össze a szükséges eszközök listáját, hiszen segíteni szeretnénk – fogalmazta meg az elöljáró.

Csíkszereda, 2013. október 4.