Siménfalva községben is kalákáztak

A Siménfalva községhez tartozó Kobátfalva és Székelyszentmihály községben kalákában végezték az iskola épületének felújítási munkálatait január 28–29-én, a Hargita Megye Tanácsa által kezdeményezett Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért című iskolafelújítási sorozat részeként. A kobátfalvi Gálfi Sándor Általános Iskolában kedden harmincan vettek részt az emeleti tantermek mennyezetének szigetelésében, a székelyszentmihályi elemiben pedig húszan az illemhely, mosdó kialakításában, illetve a kinti illemhelyek rendbetételében. A megyei tanács által a kobátfalvi kalákára kiutalt támogatás 20 900 lej, a székelyszentmihályi számára pedig 11 000 lej.

02Csáki Péter iskolaigazgató szerint nagyon fontos a tantermek szigetelése, mivel a fűtési időszakban a költségek nagyon  megemelkednek.

– A munkálatok elvégzése után remélhetőleg a költségek is csökkennek, és nem utolsósorban a gyerekek is kellemesebb körülmények között tanulhatnak – mondta az igazgató. Hozzátette: példaértékű a megyei tanács kezdeményezése, mivel olyan munkálatok valósulhattak meg, amelyekre eddig nem volt anyagi keret. A kalákák megyei felkarolása révén új lehetőség nyílt az iskolák fejlesztésére, és ezáltal a gyermekek korszerűbb iskolákban tanulhatnak.

A kalákák helyszíneiről bővebben a http://kalaka.hargitamegye.ro/ honlapon vagy az erre a célra kialakított közösségi oldalon (https://www.facebook.com/kalakaHR) tájékozódhatnak, ugyanitt találnak fotógalériákat az eddigi munkálatok helyszíneiről, valamint interaktív térképünkön nyomon követhetik, mely tanintézetek részesülnek támogatásban.

Székelykeresztúr, 2014. január 30.