Az unitárius egyház képviselői találkoztak a megyeelnökkel

Az unitárius egyház és Hargita Megye Tanácsa együttműködése céljából találkoztak a két intézmény vezetői május 12-én, kedden a megyeházán, ahol a tanács részéről jelen volt Borboly Csaba elnök, Incze Csongor alelnök, Szabó Barna megyemenedzser, Zonda Erika programokért felelős vezérigazgató és Lukács Levente tanácsos, az egyház részéről pedig Gyerő Dávid főjegyző, Lőrinczi Lajos és Simó Sándor esperes, Berei István lelkész. Gyerő Dávid példaértékűnek nevezte Hargita Megye Tanácsának és az egyházaknak a partnerségét a székely ember boldogulása érdekében, megköszönte a sok támogatást, reményét fejezte ki a hasonló együttműködés kiépítéséről a többi megyében is.

Borboly Csaba elmondta, hogy az egyháztámogatásokról szóló tanácshatározatokat elküldte a többi megye vezetőinek, a kormánynak, a vallásügyi államtitkárságnak, éppen abból a megfontolásból, hogy ösztönözze őket arra, hogy hasonlóan járjanak el azokban a régiókban, ahol kisebbségben vannak a magyarok.

– Lehet, hogy kicsi az egyházközség, de a tevékenység, amit a közösség érdekében kifejt, ugyanolyan mértékű, mint egy nagyobb közösségben – fogalmazott a megyeelnök.

A találkozón szó esett a vallásturizmusról is, az unitárius vezetés újragondolta a koncepcióját, főállású munkatárs foglalkozik a témával, hiszen nagy potenciált látnak itt Hargita megyében ebből a szempontból. A tanács képviselői szerint látnivalók mellett programokat is kell ajánlani a vendégeknek. Jó program a már hagyományos szekértúra, amit ki szeretnének terjeszteni egész évre.

Az egyház segítséget kér abban, hogy a világi alkalmazottak állami segélyét emeljék a minimálbér szintjére. A megyei tanács munkatársai beszámoltak arról, hogy az ügyben a megyei tanács átiratot intézett a múlt év végén a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségéhez, amely ennek nyomán törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek. Bemutatták az unitárius egyház három, a nyár folyamán tartandó programját: unitárius találkozó lesz Szejkefürdőn, unitárius mozgó zarándoklat lesz a Csíkszereda–Hargita gerince–Bükszád–Erdővidék útvonalon, valamint kaláka akciótábort is szerveznek. Az ilyen és ehhez hasonló eseményeket, pályázati programjai keretében, támogatja a megyei tanács.

Csíkszereda, 2015. május 13.