Felhívás

Annak érdekében, hogy javítani lehessen minél több egészségügyi működési engedély nélküli tanintézet körülményein, Hargita Megye Tanácsa meghosszabbította a leadási határidőt október 9-én, szerdán 10 óráig.

Felhívás
közérdekű kalákára gyerekeink érdekében,
iskoláink és óvodáink rendbetételére

Azt láthatjuk, hogy megyénkben gondok vannak a gyerekeinknek napközben második otthont nyújtó iskoláinkban, óvodáinkban, számos tanintézet működési engedély nélkül folytatja az oktatást. Sőt a megyei közegészségügyi igazgatóság kimutatása szerint a községi, falusi óvodák 31,9%-a működési engedély nélkül fogadja azokat a kisgyerekeket, akik fizikuma, immunrendszere nem annyira erős, hogy könnyedén képes legyen ellenállni a megbetegedéseknek, fertőzéseknek. Az óvodáinkat és kisiskoláinkat ezért is közös erőfeszítéssel rendbe kell tennünk legalább annyira, hogy normális körülményeket tudjunk biztosítani az oda járó gyerekeknek.

Sajnos ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a rendelkezésünkre álló pénz kevés, abból kellene minél több kisebb-nagyobb munkát elvégezni. Ezt csak úgy tartjuk megvalósíthatónak, ha a rendelkezésre álló kis összegekből a szükséges munkálatokat, felszereléseket kalákarendszerben valósítjuk meg. A helyzet javítása érdekében szeretnénk, ha a helyi közösségeink minél nagyobb mértékben önerőből orvosolnák a helyzetet, összefogásban. Cél: önerőből építkező Hargita megye! Ehhez kérem az Önök közreműködését, ha a településükön gond van az iskolában, óvodában.

Akkor tudunk együttműködni a problémák kezelésében, ha Önök bevonják a kalákába a település lakosságát: szülőket, tanügyi alkalmazottakat, helyi vállalkozókat, közbirtokosságokat, építőanyag-lerakatokat, valamint minden olyan helybélit, akinek nem közömbös a fent nevezett cél megvalósulása, és munkájával hozzájárulna az oktatási intézmények háza táján szükséges javítások elvégzéséhez. Szeretném jelezni, hogy Hargita Megye Tanácsa csak azon tételek támogatását tudja vállalni, amelyeket a helyiek önerőből nem tudnak megvalósítani. A megyei tanács az ilyen kezdeményezésekhez hozzá kíván járulni. A testületünk ezt a múlt heti bejelentést egyhangúlag tudomásul vette (ellenvélemény a tanácsülésen nem hangzott el!), így a polgármesteri hivatalokon keresztül (ahol a tulajdonos az egyház, ott az egyház révén) azon tanintézeteket – iskolákat, óvodákat és napközi otthonokat – kívánjuk megsegíteni, amelyek pénzügyi helyzetükből kifolyólag nem tudták elvégeztetni a működési engedélyek elnyeréséhez elengedhetetlenül szükséges munkálatokat, vagy nincsenek felkészülve a téli időszakra. (Ahol az oktatási intézmény épülete az egyházhoz tartozik, ott az egyház nyújthat igénylést az egyház-támogatási programon keresztül, püspöki aláírással.)

A kezdeményezés megvalósítása érdekében együttműködünk a prefektusi hivatallal és a megyei szakhatóságokkal, így elsősorban a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel, az Állami Építkezési Felügyelőséggel (ICSIC) és a Sürgősségi Esetek Felügyelőségével (ISU).

Kérem a település polgármesterét és az érintett iskola igazgatóját, hogy ha lehet, még a mai napon beszéljék át az igénylés megfogalmazását és a szerepek tisztázását, hisz a településvezetőtől elvárjuk, hogy vállalja a munkálatot felügyelő mester/szakember biztosítását, eseti szerződéses alapon, illetve a feladatvállalást a probléma felmérésében és a megoldások megfogalmazásában, esetleg más hozzájárulás saját erőből való biztosítását, az iskola igazgatója részéről pedig várjuk a biztosítékot és a tervezett elképzelést, hogy a település lakosságát, szülőket, tantestületet, az iskola kiszolgáló személyzetét miként mozgósítja majd a közmunkára, illetve miként szervezi meg a munkálatok összehangolását a tanrenddel. Szeretnénk, ha az eseti szükséges, minimális beavatkozásokat 1-2 nap alatt kiviteleznénk, ha úgy tudnák közösen megtervezni a helyi kalákát.

Kérjük, nézzenek utána, milyen helyi bontott építőanyag, más hiányzó anyag és eszköz áll rendelkezésükre! Fontos, hogy a helyi tanács, közösen a helyi tanintézettel, minden lehetőséget feltérképezzen/mérlegeljen, és csak utána forduljon a megyei tanácshoz.

Felkérjük a megyénkben tevékenykedő, építkezési alapanyagot, fürdőszoba-felszerelést forgalmazó vállalatokat, hogy saját árlistájukhoz képest alacsonyabb áron tegyék lehetővé ezek megvásárlását, ezért is nagyon fontosnak tartjuk az igénylés alapos kitöltését.

Bízva abban, hogy minél előbb jelentkeznek felhívásunkra, kérjük, a mellékelt igénylési űrlapot töltsék ki közösen (polgármester és igazgató), és küldjék vissza, lehetőleg még határidő előtt, hisz annál gyorsabban tudjuk az igényt elemezni és a szükséges döntést meghozni. Kérem, mellékeljenek minden olyan iratot vagy elképzelést, ami még segítségünkre lehet az összefogás megvalósításában.

A fenti adatok alapján a megyei tanács által elindított kezdeményezésre a szükséges űrlap kitöltésével a 0266 – 207 703 faxszámon vagy a kalaka@hargitamegye.ro e-mail címen lehet jelentkezni, illetve a térségi irodák egyikénél.

Beküldési határidő: 2013. október 7., délelőtt 10 óra.  2013. október 9., délelőtt 10 óra

Tisztelettel:
Borboly Csaba

Csíkszereda, 2013. szeptember 30.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.