JÓ PÉLDA: Caritas Önkéntes tábor

Máréfalva polgármestere másokat is buzdít, hogy pályázzanak

„Azt gondolom hogy  nagyon jó az önök által kezdeményezett promoválás, és időszerű is. Mellékelve küldök egy  beszámolót, munkaprogramot és a heti beosztást amit ajánlok figyelmében minden olyan községnek ahol kevés pénz van, de teendő akad bőven. A felhívást a pályázatra időben észrevenni és letenni érdemes, mert ebben a Caritas fiatal dinamikus csapata kitűnő partner.” – hívta fel levélben figyelmünket Dávid Lajos, Máréfalva polgármestere a Caritas Önkéntes táborára.

A Gyulafehérvári Caritas idén nyáron immár tizedik alkalommal szervezett tábort önkéntesei számára. Július 8-14. között Nyárádszereda adott otthont, a WorkCamp jellegű tábornak, ahol megközelítően 100 önkéntes dolgozott a pályázatot elnyerő településen egy héten keresztül.

onkentesTaborPlakat2013_resztvevoknek-622x438A Dávid Lajos polgármester által küldött beszámoló:

2012-ben Máréfalva pályázott sikeresen a Gyulafehérvári Caritas IX-ik alkalommal megszervezett Önkéntes táborára,  ahol napi 70 önkéntesnek kellett munkát biztosítani egy héten keresztül. A táborozók a községház tetőterében kialakított vendégfogadó részben foglalták el szálláshelyüket, nem volt egy luxus-szálló de a célnak megfelelt. 14 szobában szállásoltuk el az önkénteseket, minden szobához tartozott egy mellékhelyiség és tusoló. Voltak olyan vállalkozó kedvű táborozók akik a kultúrotthon melletti zöld övezetben húzták fel sátrukat. Az étkeztetés költségét a Caritas vállalta fel és egy Székelyudvarhelyi étterem szállította a menüt amelyet a kultúrotthon nagytermében fogyasztottak el a táborozók.

onkentes23Forrás: http://www.caritas-ab.ro / Fotógaléria

A tábor 2012. július 9-15 között került megrendezésre, ez a néhány nap során a táborozók Máréfalva középületeinél, a plébániánál, a temetőnél, a Dévai Szent Ferenc Otthonnál,Óvodánál és néhány magánépületnél értek el látható eredményeket. A polgármesteri hivatal biztosította az alapanyagot, a munkavezetőt, az önkéntesek minden erejüket és tehetségüket latba vetve kétkezi munkával segítették a munkálatok végrehajtását. A táborban részt vett az önkormányzat és tanácsos testülete mellett a Caritas máréfalvi önkéntes csoportja, máréfalvi Katolikus Plébánia és az egyháztanácsosok, a Nagyvész közbirtokosság és tagjai, a Kőlik Hagyományőrző Egyesület, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány máréfalvi napköziotthonának munkatársai, a Rozetta Ifjúsági Egyesület.

A munkálatok nagyjából 15 munkaponton folytak több, ágon haladtak, volt olyan munkapont ahol egy nap alatt be is fejeződtek a munkálatok ellenben volt olyan is ahol folyamatosan minden nap akadt tennivaló.

Hasznos dokumentumok:

A tábor programja
A munkabeosztás
A Caritas 2013-as kiírása