JÓ PÉLDA: Nagy összefogás a kistelepülésen

Hidat javítanak Orotván. A felújítást a helyi lakók kezdeményezték, és a munkálatok elvégzését is felvállalták. A kalákából Gyergyóditró önkormányzata is részt vállal. – számol be a Székelyhon hírportál.

Forrás: szekelyhon.ro

Forrás: szekelyhon.ro

Ditró község önkormányzata a jövő évre helyezte kilátásba annak az orotvai hídnak a felújítását, amely a falut Várheggyel összekötő úton, az Orotva-patakán ível át. Az 1997-ben épített, nagy teherbírású faátjáró nagyon megrongálódott, egyre nehézkesebbé vált a rajta való átkelés. A település érintett részének lakói felajánlották, hogy kalákában elvégzik a szükséges javításokat, kezdeményezésüket örömmel vette és felkarolta a község önkormányzata, így a tervezettnél korábban készülhet el a felújítás.

A költségvetésből erre a célra átirányozott összegből szerezték be a betonvasat, cementet, hegesztett hálókat, és az önkormányzat munkagépet is biztosít a kalákásoknak. Helyi vállalkozó adja a szükséges faanyagot, a lakók pedig idejüket, munkájukat. A követ is a kalákások hordták a helyszínre. „Annyit hoztak, hogy az első pillér megépítése után csak negyede fogyott el” – újságolta Puskás Elemér polgármester, hozzátéve, a megmaradó kőmennyiséget útjavításra fogják felhasználni.

A második pillér építésén dolgoznak jelenleg az orotvai Alszegi úton lakó férfiak. Kérésükre munkabeosztást készített a polgármesteri hivatal, elkerülendő, hogy egy időben a szükségesnél többen vagy kevesebben jelentkezzenek munkára.

Az alig több mint 600 lelket számláló településen nem ez az első nagyszabású kaláka. Korábban közös munkával ásták ki és öntötték meg a ravatalozó kápolna, illetve a művelődési ház épületének alapját. „Minél kisebb egy közösség, annál nagyobb az összetartás, a lakók nem várják feltétlenül a külső segítséget, hanem maguk mozdulnak meg” – véli Puskás Elemér.

Forrás: Székelyhon.ro