Örmény ifjúsági kalákatábor zajlik Csíkszépvízen

A Szépvízi Örmény Katolikus Egyház, a Csík körzeti Magyar-Örmény Szentháromság alapítvány és az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége (EMÖSZ) június 29. és július 13. között erdélyi örmény származású fiataloknak szervezett kalákatábort. Ennek célja a 250 éves csíkszépvízi örmény-katolikus templom felújítási munkálatainak szakszerű előkészítése, a templom belső falaira még a 70-es években felvitt kártékony olajfesték eltávolítása.

OrmenyKalakataborSzepviz_2014jul6 (2)A kalákatábor szervezőinek emellett nem titkolt célja, hogy identitástudatuk erősítésének érdekében lehetőséget biztosítsanak a fiatalok számára, hogy egymással, valamint történelmi gyökereikkel is jobban megismerkedjenek. Hargita Megye Tanácsa a csíkszépvízi örmény-katolikus templom felújítási munkálatait egyháztámogatási programján keresztül finanszírozza, ugyanakkor a most zajló kalákának a megszervezésében – a Bethlen Gábor Alap támogatása mellett – is anyagi segítséget nyújtott.

A kalákatáborban július 5-én örmény vacsorával egybekötött beszélgetés zajlott a romániai magyar örmények gondjairól és terveiről. A megbeszélésen részt vett Puskás Attila, az Erdélyi Magyar Örmények Szövetségének elnöke, Zakariás István helyi tanácsos, Ferencz Tibor polgármester, Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője, valamint Becze István Hargita megyei tanácsos.
Becze István a megbeszélésen kiemelte a székelyföldi magyarörmények emlékezetének fontosságát, hiszen két székelyföldi település is – Gyergyószentmiklós és Csíkszépvíz – az erdélyi örmények négy legfontosabb központjai között vannak.

– Számomra nem kétséges, hogy minden lehetőséget meg kell ragadnunk ezen értékek megmentéséért. Jó látni, hogy kevés pénzből, komoly összefogással milyen szakszerű felújítási munkát végeznek. A szépvízi kaláka jó példa lehet más műemlékek, közösségi épületek felújításánál is: kevésből nagyot lehet alkotni, ha erre vannak nyitott és lelkes emberek – ismertette meglátásait a megyei tanácsos.

A megbeszélés egyik mozzanataként a résztvevők megnézték a csíkszépvízi örmény templomban zajló munkálatok menetét. Az épületet egyébként 250 éves kora ellenére még nem sikerült műemlékké nyilvánítani, ellenben a jelenleg is zajló munkálatok megfelelnek a romániai műemlékvédelmi előírásoknak. A kéthetes kalákatáborban délelőttönként az olajfesték eltávolítását végzik, délután és este történelmi, vallási, gasztronómiai ismeretközlő tevékenységeken, helyismereti kirándulásokon vesznek részt.

Csíkszereda, 2014. július 6.