Újabb középületek újulhatnak meg a kalákakezdeményezés részeként

Csíkszentdomokoson tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa október 14-én, ahol a településeknek leosztott költségvetés-kiegészítésről is döntöttek.

Házigazdaként a település polgármestere, Ferencz Alajos köszöntötte a megyei tanácsosokat és a helybélieket, és megköszönte az utóbbi években nyújtott támogatásokat. A polgármester bemutatta a Felcsík legnagyobb településén elvégzett fejlesztéseket, ugyanakkor kiemelte a további beruházások fontosságát, főként a községi utak járhatóságának biztosítását, hiszen fontos a megfelelő körülmények megteremtése, a közlekedés biztosítása a helybeliek számára.

RendkUlesCsikszentdomokos2014okt14

Borboly Csaba elmondta, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök, és az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően sikerült újabb kormánypénzt lehívni a megye számára, amelyet igyekeznek minél hamarabb leosztani a településeknek, illetve megyei érdekeltségű beruházásokra fordítani, hiszen addig kell dolgozni, amíg tart a jó idő, és lehet építkezni, aszfaltozni. A megyeelnök hozzátette, Csíkszentdomokos egy erős község, amely Márton Áron szülőfalujaként az ő szellemiségében fejlődik, és komoly eredményekkel büszkélkedhet, ehhez szeretne hozzájárulni a megyei tanács a kihelyezett ülésen leosztott források által is, hiszen mintegy  550 000 lejjel támogatja a települést, amelyből négy községi utat is felújítanak. Ugyanakkor sikerült komoly összeggel, mintegy 800 000 lejjel támogatni a felcsíki regionális szennyvízhálózat működéséhez szükséges víztisztító állomás elindítását, amelynek egyik fő kedvezményezettje Csíkszentdomokos.

Borboly Csaba kiemelte, megpróbálták úgy elosztani az utakra szánt visszaosztott forrásokat és a költségvetés-kiegészítést, hogy a települések legfontosabb beruházásait tudják folytatni, esetenként befejezni. A leosztott forrásokból elsősorban a közösségi épületek felújítását támogatják a kalákakezdeményezés keretében, amelynek köszönhetően 15 iskolaépület, 15 kultúrotthon, számos tűzoltószertár és más közösségi épület is megújulva töltheti be fontos szerepét településeink életében. Ugyanakkor mintegy 70 községi út járhatóságának biztosításához járulnak hozzá a leosztott forrásokból.

– Az a célunk, hogy a kisfalvakban, az elzártabb településeken is megfelelő életszínvonalat biztosítsunk, elvégezzük a fontos infrastrukturális beruházásokat, hiszen csak így lehet itthon tartani a fiatalokat, megóvni az elnéptelenedéstől falvainkat – hangsúlyozta Borboly Csaba.

A tanácsülésen döntöttek a megyei tanács saját költségvetésének módosításáról, kiegészítéséről is. Borboly Csaba elmondta, tartalékalapot hoznak létre, amelyből jövőre szeretnének komolyabb beruházásokat eszközölni, ezúttal oda csoportosítottak forrásokat, ahol sürgős közbelépésre volt szükség a működés biztosítása érdekében.

Ugyanakkor további támogatás nyújtásáról is határoztak a történelmi egyházak számára, itt is elsősorban befejezetlen munkálatokat támogatnak, illetve a fontos iratok archiválására nyújtanak támogatást.

A megyei tanácsosok döntöttek a csíkszeredai hulladéklerakó helyszínének átvételéről a várostól a megyei tanács ügykezelésébe a megyei hulladékgazdálkodási projekt lebonyolítása érdekében. Ugyanakkor a megyei tanács 320 000 lejjel támogatja a borzonti villanyhálózat kiépítésének befejezését a Kisvillany program keretében.

Csíkszereda, 2014. október 14.